piatok, decembra 02, 2005

Dan Brown - Da Vinciho kod

docital som tento bestseller vcera v nocnych hodinach a mam z toho taky dost kysely pocit. ale aby som uviedol veci na pravu mieru. pristupoval som k tejto knihe ako ku thrileru cize nie ako ku faktografii hoci autor na zaciatku tvrdi ze vsetky dokumenty tajne spolocnosti a ritualy su skutocne. knizka je napisana velmi citavym sposobom (ved som ju napokon zmakol za dva vecery) ale nemozem sa ubranit lacnote akou je pisana. nasleduje navod na napisanie "danbrownovky" :
- uchopte do pravej ruky knizku s hadankami
- nalistujte na lubovolnu stranu a vyberte si hadanku
- polozte knihu s hadankami a zoberte si ucebnicu matematiky pre stredne skoly a nalistujte ju na miesto s vyskytom lubovolnej ciselnej postupnosti
- opiste vybrane pasaze a pridajte trocha techniky a velmi prasacky popisanej kryptografie.
- pridajte kontraverznu temu (v tomto pripade vatikan)
- trocha mystiky ( tajne spolocnosti - v tomto pripade Opus Dei)
a vsetko poriadne zamiesajme a pretrepme. tym nam vznikne zakladna zmes na potencionalne uspesnu knihu. a este aby som nezabudol mal by tam vystupovat vysokoskolsky ucitel ktory tomu ma dodat akoze punc doverihodnosti. vsetko to na mna posobi dojmom silenej vykonstruovanosti a prehnanosti. autor vsetky situacie zasadne prekombinovava asi koli tomu aby vsetkych riadne zmiatol. co sa mi teda nepacilo? napriklad zrkadlove pismo (prave koli tomu ze som si to hned uvedomil), dalej by som mohol spomenut zazracne vylustenie pristupoveho kodu do banky ( respektive cisla uctu ci co to bolo) pokial viem banky zasadne pouzivaju schemove cislovanie uctov (a tym padom asi aj schranok) cize to aby sa tam zaplietla nejaka matematicka postupnost je veeeelmi pritiahnute za vlasy. dalej mi neslo do hlavy ako mohol onen biskup volat z lietadla s GSM telefonom !!! aby sme vysvetlili. BTS stanice sice vysielaju vsesmerovo ale 90% znich ma naklonene vysielace smerom k zemi (ako je vidiet aj na obrazku v linke). je sice mozne volat zo vzduchu ale nie do velkej vysky. no uznavam ze mohol mat satelitny telefon (ale ten vacsinou nepouziva biskup z vatikanu) ale nakolko autor spominal zakaz telefonovat tak som si skoro isty ze islo o GSM, tiez nemam rad nelogicke twist endy. proste ked som tu knizku docital tak som si povedal: "a to je vsetko? za toto sa robil taky velky hurhaj?". este si precitam aj dalsiu knihu od tohto autora ale predpokladam ze schema bude rovnaka akurat prostredie ine. strucne povedane - citave ale povrchne.

5 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

ak sa chces vazne pobavit precitaj si digitalnu pevnost od toho isteho autora(tiez ten isty styl pisania = akcny film) ale tych chyb ... tomasco

Fifteen povedal(a)...

ano chystam sa ... som zvedavy na nove perly ... i ked strasne sa to dobre cita :-)))

Fifteen povedal(a)...

foucaltovo kyvadlo som uz cital a kym sa to rozbehlo chvilu to trvalo ale potom to bola celkom jazda. filmik som esteq nevidel ...

duhovnik povedal(a)...

ja som cital vsetky knihy od Dana Browna a vsetky maju twisted end. a suhlasim s tym ze sa to neda citat ako literatura faktu, aj ked vela faktov je zalozenych na pravde. ale vsetky zle stranky IMHO prevazuje extremne dobra citatelnost, rychly spad a zaujimavy dej od zaciatku az do konca.

ak chcete citat nieco tazsie tak si precitajte baudolina od umberta ecca. Toto je kniha podobneho razenie ako Brownove knihy akurat s tym ze sa odohrava v minulosti.

Fifteen povedal(a)...

myslim ze hlavny problem brownovych knih je ten ze ludia ich pochopia ako pravdu teda ako literaturu faktu. samotnemu brownovi sa urcite neda vycitat jeho komercionalita :-) ved predsa kazdy musi z niecoho zit.

duhovnik: presne tak. na zaciatku knihy pise ze dokumenty a ritualy su skutocne. ale ostatne je je fikcia