štvrtok, januára 13, 2005

Ze by predsa internet familiaris?

nuz zacal som patrat po firmach ponukajucich wifi pripojenie a opat som narazil na subnet. zistil som ze domena www.subnet.sk je ukradnuta nitranetom. ceny pripojenia sa zmenili. za zdielany polmegabit chcu 555 SKK co mi pripada ako celkom prijatelne riesenie. dnes som odoslal mail ci budem potrebovat vlastne zariadenie alebo mi ho zabezpecia oni. som zvedavy ako rychlo odpisu. zatial to vyzeralo iba na jedinu zlu referenciu a to rychlost zapojenia internetu.

streda, januára 12, 2005

Gulaty windows

na podnet priatela paulieho a clanku na zive som si vyskusal slovensky soft SphereXP ktory vytvara 3d prostredie do windowsov. napad je to pekny spracovanie softu tiez. dokonca som s nim nemal ziaden problem co sa tyka padavosti alebo tak nieco. co mi vadilo bola celkom velka zataz systemovych prostriedkov a nie ani tak procesoru ako pamate (okolo 50 MB) a tiez nie velmi pekne ikonky ktore v tom gulatom priestore vyzerali mierne rozgrcane. dalej som zistil ze na vazne ovladanie by som potreboval nejaku tu datovu rukavicu ala Johny Mnemonic z rovnomenneho filmu. a nejaku tu helmu tiez. potom by to bolo asi to prave maso. mozno v dalsich verziach pribudne aj nejaka ta animacia okien ked ich vytahujem z prostredia a davam naspat. tak isto mi chybalo prehravanie videa v 3d priestore (ale chapem ze je mozno dooost husty problem to nakodit).

citadela ready for action :-)
posted by Fifteen

utorok, januára 11, 2005

Citadela a postovy panacik

citadela jest meno noveho servera (ono je to vlastne sice aj tak workstation podla dokumentacie :-) ) na ktory sa chystam skusobne instalnut kus podla mna divneho softu a to konkretne exchange 2003 server. kedze mam skusenosti uz s predoslym exchangom 2000 tak som chapal ze ziadna klikanica sa konat nebude (instalacia softveru stylom klik sem klik tam :-) ) a bude pravdepodobne nutne zacat dokumentaciou. i zhliadnuc co vsetko este treba poinstalovat (active directory, IIS, ASP.NET) rozhodol som sa, ze tu konkretnu instalaciu odlozim na zajtrajsi (mozno) kludny den.

btw. cooling system citadely je vazne divny. ventilator sa zapina asi tak v troj stvor sekundovych intervaloch a ked to clovek pocuva znie to ako keby si ta masina spokojne odfukovala po dobrom jedle :-) holt IBM technologia.

pondelok, januára 10, 2005

Internet familiaris trivialis infinitus

mam taky sen. chcel by som mat doma neobmedzene broadbandove pripojenie do 600 korun mesacne. a vzhladom k referenciam by som nie velmi chcel inet od nitranetu. bohuzial ADSL od telecomu aj ked s velmi dobrym ohlasom je pre mna stale prilis drahe (okolo 1200 sk/mesiac za flat 256 kbit) a preto som sa podujal vyhladat ine spolocnosti a firmy poskytujuce pripojenie k internetu za rozumnu cenu. prehladal som aj www.skfree.net a rok staru ponuku od subnetu (ktora je IMHO prehnana - za 256 linku dat cez tri litre je moc aj na kona nieto este pre mna), ale nejako neviem najst nieco naozaj vo vyhodnom pomere cena/vykon. ak by niekto nasiel nieco zaujimave nech sa ozve.

proste v noci o jedenastej ked nieje co robit je kazdy internet dobry. a dobry internet nieje nikdy zly.

a este jedno foto mazdy ktoru som jazdil len v NFSU2. :-)
posted by Fifteen

mazda RX-8. v nitre som ju na ulici este nazivo nevidel.
posted by Fifteen

nocne wifinovanie a modrozubatenie sa elfa s dancom a ine digitalne orgie :-)
posted by Fifteen

Orange, MMS telefon a vobec

na pociatku bolo obnovenie zmluvy s pomarancovym operatorom a otazka lokalnej pomarancovej slecny ci si chcem aktivovat sluzbu obrazove spravy (inak to ludovo nazvane MMS) ze je to len 19 korun mesacne a mam dve spravy zdarma na mesiac. tak som povedal ze nie a mozno si to aktivujem neskor. neskor asi tak o dva dni sa mi opat ozvala telefonicka pomarancova slecna s tym ze mi dakuju za doveru v spolocnost orange a pytala sa ma ci nemam nahodou chut si aktivovat nejake nove sluzby a napriklad MMS ked uz mam ten novy telefon (islo o T-610, ktory som hned predal pretoze je sice novy ale na o niekolko rokov starsiu nokiu 7650 podla mna nema). tak som povedal ze dakujem nie. moj nazor na MMS som zmenil ked mi prisla obrazkova sprava od kamosa daniela s tym ze neprisla na telefon ale mohol som si ju pozret na internete. smutne. tak som zacal patrat ako si tuto sluzbu aktivovat bez toho aby som musel niekam volat. od telefonickej slecny som dostal PIN na aktivacie sluzieb po telefone a inymi sposobmi tak som skusil najsamprv WAP. stranka sice existovala dokonca aj policko na vlozenie daneho kodu, ale potom sa to volajako dogrcalo a bolo po zabave. cize wap som zavrhol ako vysoko nefunkcny pre aktivacie sluzieb. no nic povedal som si esteze tu mame ten internet. hmmm ale ako sa k nemu dostat ked nie som v praci. pomohol priatel paulie s DSL linkou. i natukal som do firefoxu www.orangeportal.sk a reku sag by tu nieco ako aktivacie sluzieb mali mat. mali. po registracii. tak som sa "skusil" zaregistrovat. neviem cim to bolo ale akokolvek som sa pokusil nejako mi to nove konto nevytvorilo hoci mi sprava s autentifikacnym kodom prisla. zacal som premyslat ze predsa len budem musiet zavolat operatorovi a minat zbytocne minuty. ked tu zrazu z nicoho nic skoncila dovolenka a ja som sa opat ocitol v praci. nuz vyskusam este raz. registracia prebehla rychlo a lahko a bez problemov hoci portal samotny je dost pomaly (ako keby tam bol nejaky slaby matterware). a momentalne sa tesim z aktivovanych MMS hoci mi bude treba este nastavit telefon asi :-). no co ved zivot bez problemov by asi bol velmi nudny.