piatok, septembra 10, 2004

Problemy s ICQ

pouzivam ICQ uz velmi dlhy cas a zatial som nemal ziaden problem. prechadzal som postupne od klientov 99b az po nejaky 2000a ked som nainstaloval mirandu a od toho momentu som ju neprestal pouzivat. ale dnes mam nejaky divny den. miranda, neskor ICQ2GO a este aj oficialny klient 2003b tvrdia ze som online ale nevidim ziadne kontakty online. kolegovci su pripojeny normalne a nemaju problemy. som zvedavy aky rychly techsupport ma ICQ. no a posledna hlaska je ta ze sa pripajam prilis rychlo :-).

O odpocuvani mobilov

zasadol som za komp este so zalepenymi ocami, spustil RSS news (Sage vo firefoxe) a co nevidim. na ceskej mobilmanii sa zaoberaju odpocuvaniam mobilov a ako to je vraj velmi zlozite. nuz som citatelom servera hysteria.sk a IMHO to odpocuvanie nieje az take tazke. hlavne nie pre velkeho brata. toto prielomove intro hovori totiz nieco zasadne odlisneho. nie som paranoidny len sa snazim postavit realisticky k tejto teme. na mobilmanii tvrdia ze GSM telefonia je zabezpecena styrmi metodami. citujem: "použití soukromé SIM karty, anonymita uživatele v síti, ověřování totožnosti , účastníka, šifrování přenášených dat". pouzime rozum(nie ten gulomet z jednej knihy, ale ten v hlave :-) ). Takze pouzitim sukromnej sim karty nezastavim niekoho aby ma odpocuval. akonahle uz je vytvorene spojenie moze odpocuvat osoba ktora ma nadvladu nad BTS (napr. operator). tym sa dostavame k druhej a tretej metode. ked uz telefonujem musi byt uzivatel uz jednoznacne urceny a autentifikovany cize opat zostavame na bode doverihodnosti danemu operatorovi. ale este stale tu mame posledny bod a to sifrovanie dat. fu podla toho co som cital je celkom obtiazne luskat tu sifru v realnom case (tusim sa volala A5 - tu je vysledok hladania kamarata googla pripadne tutok je specifikacia sifry v PDF formate, alebo tu). totok by uz nemusel zvladnut ani operator pokial by nemal k dispozicii kluc. a povedzme si na rovinu moze byt nieco masovo pouzivane bez moznosti kontroly? podla mna (ale mozno tak nefunguje :-) ) odovzdavaju operatori kluce na luskanie priamo bezpecnostnym zlozkam statu. podla magazinu wired je tato sifra prelomena (a to je clanok z 1999 roku - pche minule storocie :-) ). mozno sa uz pouzivaju mocnejsie algoritmy na zabezpecenie sukromia uzivatelov, ale preco by som mal verit ze ich uz niekto v tichosti a sukromi neprekonal.

štvrtok, septembra 09, 2004

Prekladatelske peripetie

i hladiac poobednym okom, mierne najedenym v smere monitora na stole stojacom som sa zacital do tohto clanku na games.tiscali.cz .je o ceskych prekladoch hier a zaroven zamyslenim sa nad kvalitou tychto prekladov. autor textu predlozil tiez dalsiu zaujimavu stranku. zvecnene prekladatelske chyby. moj oblubeny je tento: "Do I... know you? -> Pracuji... víte?"

Zachrana od hladu

Dnes sa mi podarilo zachranit priatela webdesignera pred hladomorom. zasiahla vyssia prozretelnost ze som si vcera orazil dva obedove listky (nas hrdinsky jedalny listok). hreje ma to aj ked mam zapnutu klimu :-)

Gmail pozvanky

mozno uz ju kazdy ma mozno nie, ale ak ma niekto zaujem o gmail pozvanku (gmail invitation) mam este 1.

Gmail - zaujimave zistenie

i poskusal som na gmaile diakritiku a pozeram ze funguje nejako cudne. smerom do gmailu dojde spotvorena ale z gmailu smerom spat je ok. tak som zacal badat ze co ako je vo veci. po opatovnom preposlani mailu smerom na gmail bolo vsetko uz v poriadku. zistil som ze nastavenie mojho email klienta (thunderbird) nieje ok. nemal som zmenene kodovanie odchodzich mailov na UTF-8. odteraz uz vsetko facha tak ako ma.

techsupport bloggera

vcera som mal nejake drobne problemy ohladom publikovania novych sprav. toz som sa rozhodol napisat emila techsupportu. odpoved prisla este vcera o 22:00. som ani necakal ze su taky rychly aj ked ide o sluzbu zadara. za rychlost opravy a odpovede oba palce hore :-)

los brnos de listkos .... odchyteny postavovnik je priatel pavol :-)
posted by Fifteen

utorok, septembra 07, 2004

Ja Robot, ty Jane

zhliadol som film "I robot" a tot moje pocity z neho. Asimov to nieje (nazov by sice mohol napovedat ze ide o onu zbierku ale nie je to tak), ale netvari sa to ako uplne bezny film. triky vyborne, scenar podivny (obcas). dej viac menej logicky. ale nikto sa nevyhol standartnym hollywoodskym scenam ktore pravdepodobne musia byt v kazdom spravnom americkom filme. postavy robotov rozanimovane na vybornu. hlavny robotovnik sonny (ako postava) je celkom zaujimavo spracovany. ale najviac ma zaujala U.I. (aka V.i.k.i). skoda ze sa tomu scenar nevenoval viac. celkove zhodnotenie nenudi a neubija.

ked vsetci zverejnuju svoje plochy tak i ja ... a z celej sily :-) nech sa paci, podakovanie za pozadie (nie moje ale ten obrazok) patri priatelovi webdesignerovi ktory ofotil a nasledne sphotoshopoval
posted by Fifteen

pondelok, septembra 06, 2004

Fotenie

cely tento mesiac fotime studentov na ID karty. predpokladam ze onedlho budem mat dost fotografovania na cely zivot :-) aspon ze sme na to asi tak siesti inak by cloveku preskocilo hned v prvy den.

Star wars KOTOR dohrane

nuz cez weekend som dodusil SW KOTOR (popri hliadkovani nad svojim mini krstnym). pribehovo velmi dobre az na koniec kde pribehopisac asi potreboval naozaj nejako skoncit a pridal preto mohutny zvrat (ktory mal asi nejako vyplinut z deja) ktory som nevycihol volako. odporucanie v ceskom txt subore o nutnosti hrania od zaciatku je pri verzii 1.00 neopodstatnene. problemy som mal akurat pri verzii 1.03.