streda, júna 08, 2005


a este jeden pic z druhej strany. velavazeny vedec v matrixovej poze :-)
posted by Fifteen

obrazok toho co sa da robit s gari modom ked spravne poukladate postavy. sice to nieje dokonale ale vyzera to pekne :-) g-man to dava z otocky tomu sefinovi z hl2.
posted by Fifteen

Nocne haluzenie s trojanom

ako sa hovori aj majster tesar sa obcas utne. no a ja som sa zatal vcera hoci som niekolko krat dany fajl skontroloval. najprv to bolo zipko stiahnute z netu. nasledne som ho preskenoval nodom ze ci to neni bordel. nebol. tak som ho rozbalil. a opat nasledne preskenoval. nod mlcal ako keby si robil bobrika mlcania. tak reku asi ok a spustil som. no a to som nemal. nod zrazu zacal hulakat cosika o tom ze kua bacha nanho je to trojan. tak som mu na to ze reku vymaz a bude svaty klud a nod zasek ze znova ten isty fajl a ten isty problem. to uz som zacal tusit problemy. ten smradlavy soft bol spakovany sposobom ktory nod nerozoznal az kym nebolo zle (respektive som mal asi slabu heuristiku nastavenu). reku doobre zistim co ti vadi za proces kilneme ho, zmaznes ho a vsetko bude OK. nebolo. bo proces ako taky som nevedel najst. vsetko vyzeralo na prvy pohlad v poriadku. az pokial som nespustil task info. proces "service" mal cudnu ikonku. zacal som sa zamyslat ze co to je? tak som pokusne zrusil proces. zhukol rovno aj explorer. hmmm dobre tak teda spustim noda a uvidime. no a nod sa zrazu odmieta nakopnut. to uz ma vazne dozralo, ale ten co to kodil aspon nebol hlupak. ok restart do safe rezimu (command prompt) a odmaznem tie inkriminovane fajly a bude poradek. safe rezim zbehol, fajly som zmazol, reboot a hopla trojan opat na scene. fiha tento ma vazne tuhy korienok. tak som zacal bruzdat registrami ze co najdem. vela toho nebolo. tak som skusil konkretny nazov trojana ze co povie google. nasiel jeden odkaz na nejake slovinske forum v ktorom sa bolo potrebne registrovat a aj tak mi to nepomohlo. po dlhsom laborovani som nasiel este jeden fajl co stym mal nieco spolocne (kradol identitu service.exe) za pomoci secure task managera (akysi soft z webu, trial verzia, ale aspon ma nakopol spravnym smerom). po vyhladani nazvu tohto suboru uz google ochotne vyhodil stranky norton antiviru a dokonca rovno s navodom na odstranenie. trojan bol zakotveny v systeme niekolkymi sposobmi ktore sa navzajom striehli aby bol stale aktivny. odmazol som vsetky kluce ktorych sa tykal. reboot (safemode), odmaz suborov a vsetko bolo ok. inkriminovany trojan sa volal podla nodu win32/prorat 19. smutne je ze na strankach esetu nieje nikde zmienka o moznosti odstranovania takychto problemoch. iba jednorazove antiviry.

poucenie? byt paranoidny. cim viac tym lepsie. a v node som nastavil heuristiku na max. dufam ze to pomoze. a takisto testovanie vsetkych fajlov.

Fyzikalna zabavka s havokom a HL2

vznikne ak si nainstalujete na HL2 garryho mod. tento nerobi nic ineho ako spristupnuje rozne zname mapy z HL2 a CS:S na vyblaznenie sa s havokom jakozto fyzikalnym enginom. po loadnuti levelu vyzera vacsinou vsetko tak ako ma. ale po stlaceni magickej klavesy "Q" sa otvara nove haluzenie (dokonca aj po sieti). mozete objekty manipulovat roznym sposobom, zavesit do vzduchu, priklincovat, zmenit material z ktorehu su "vyrobene", stat sa magnetickymi, prepojit lanom, pridat kolesa, pri postavach zmenit mimiku (hoci tu mi chybala aspon nejaka moznost ich rozpohybovat). dokonca existuju aj komixy robene pomocou tohoto modu.

info ukoristene z games.tiscali.cz

nedeľa, júna 05, 2005

39 stupnov celzia plus huste sci-fi

sa mi udialo vcera v mojom tele. cize momentalne som spokojne nadopovany ibuprofenom a tvarim sa ze mi je OK. po dlhom case mozno navstivim svoju MUDr. teda v pripade ze teplota neklesne. dnesny den bol prezity postelnym sposobom pri obcasnom citani knizky od Gerta Prokopa "Tri minuty vecnosti". v podstate je to sci-fi detektivka odohravajuca sa v totalitnom state spojenych statov americkych, ktore su uplne izolovane od ostatneho sveta. a obcas tiez nazriem do "Diamond age" Neila Stephensona z ktorej to knizky vyberam nasledovny citat.

Rozdiel medzi ignorantom a vzdelaným človekom je v tom, že ten druhý má viac faktov. To však nemá nič spoločného s tým či sú tí dvaja hlúpi alebo inteligentní. Rozdiel medzi hlúpym a inteligentným človekom - a to platí, nech sú vzdelaní či nie - je v tom, že inteligentný ľudia dokážu zachádzať so zložitosťami života. Neohromuje ich, keď je nejaká situácia nejasná, alebo dokonca vnútorne rozporná -ale naopak, oni vlastne takéto situácie očakávajú a sú podozrievaví, keď sa veci zdajú byť príliš jednoznačné.

plukovník Arthur Hornsby Moore
ha a prvy krat som pouzil diakritiku :-)