štvrtok, júla 05, 2007

Nevyhnutné aplikácie pre Mac OS X alebo Konvertitov Crashcourse

Nemám veľmi v láske názvy článkov s "alebo", ale keďže nám vo firme pribúdajú Jablká ako na bežiacom páse je potrebné spísať aké úskalia čakajú Makovníka Začiatočníka pri transfere z iného OS. Kedže ja som zišiel hlavne z osvietenej cesty Billovej tak to budem písať z pohľadu Windowsáka (a skúsim čiastočne aj Linux).

začnime prvotnými úlohami. Web a Maily.

Web
Pre web po dlllllllllhom váhaní odporúčam Safari 3 Beta. Prečo? lebo sa konečne začína podobať na celkom slušný prehliadač. Firefox je vo svojej dvojkovej verzii veľmi pomalý a systém žerúci. I keď niektoré veci proste v Safari nespustíte. takže finálne treba Safari ako main a Pandu ako secondary v zálohe.

Maily
Mailujem Thunderbirdom. od prvého spustenia jablka. Sú užívatelia ktorým vyhovuje Apple Mail ale ja som akosi zostal pri Hromovtákovi. je krajší ako na Windowsoch, ale nemá kalendár (ktorý používam ako samostatnú aplikáciu iCal). uvažujem že skúsim aj jablkový originál aj kôli prepojeniu adresára.

RSS
Používam RSS reader Vienna a zatiaľ som veľmi spokojný. Veľmi rýchla aplikácia. Import OPML bez problémov.

Manipulácia so súbormi (File manager)
Určite treba MuCommander. Javový vec ktorý je zároveň FTP, SFTP, HTTP a SMB klient.

Dokumenty a excelové zošítky nám pootvára NeoOffice.

Prehrávanie multimédií

Video
Kombo VLC pre prehrávanie streamov a Mplayer OS X 2 ktorý určite poznajú všetci linuxáci.
Mplayer OS X 2je hlavne fajn kôli titulkom. VLC sa chovalo divne. S kodekmi si netreba veľmi lámať hlavu. pre prehrávanie WMV v prehliadačoch je potrebné použiť Flip4Mac.

Zvuk
používam iTunes. Tento soft je síce pre win užívateľov nočná mora ale v Macu sa chová tak ako má (hlavne kôli tomu že je to natívna aplikácia). Ako ďalší soft používam Play. A pre prehrávanie muziky v ofise QMPDClient

Net komunikácia
ICQ, Jabber, GTalk, MSN, Yahoo a všetko ostatné na čo si len človek vie spomenúť rieši Adium. Podstatná vec je to že vie spájať kontakty. To znamená ak má niekto Gtalk, ICQ a MSN konto Adium ho vie grupnúť ako jeden kontakt.

Skype riešim Skype klientom pre mac.

Torrenty
Zatiaľ jednoznačne Azureus. Vo win síce niekedy zvláštny ale v Macu fungujúci presne tak ako má. Ale aj tak očakávam netrpezlivo utorrent pre mac.

Synchronizácia s telefónom
iSync. má kopu pluginov pre rôzne telefóny. Od Nokie cez SorryEricsson az po Motoroloviny. proste všetko. Synchronizácia s AdressBookom a iCal. Vraj dokáže aj maily. Bude otestované s Nokiou E90 ln čo ju dovezú na Slovensko.

veci nutné pre geekov

Termináloviny
To čo bolo vo win jasnou voľbou (putty) je v macu troška dlhšia cesta. skúsil som zopár terminálových aplikácii a nakoniec požívam iTerm. podporuje záložky a treba ohackovať backspace klavesu aby fungovala tak ako má.

Aby kláves Backspace fungoval ako Delete v iTerme:

1) otvoriť iTerm klik na Bookmarks -> Manage Profiles
2) vybrať záložku Keyboard a zvoliť profil, ktorý používame na vzdialené pripojenia -- Ja používam xterm profil
3) ak váš klávesový profil už má mapovanie klávesy 'delete', odstráňte ho kliknutím na riadok a následným kliknutím na tlačidlo '-' ktoré je vedľa nápisu 'Mapping'
4) kliknúť na tlačidlo '+' vedľa 'Mapping', vybrať 'delete' z 'Key' drop down boxu, zvoliť 'send hex code' z 'Action' drop down boxu, a napísať '7F' v text boxe pod 'Action'
5) Voila! Vaša Mac OS X klávesnica by mala teraz posielať Delete na klávese Backspace (pre úplnú zrozumiteľnosť, toto vymaže znak naľavo od kurzora keď stlačíte klávesu Backspace)

apt-get pre mac (linuxové porty na mac)
Darwin Ports.
po nainštalovaní inštalácia aplikácii -> sudo port -v install meno_aplikácie

Remote Desktop
Určite Cord. Fork z linuxu pre Mac. vie uložiť sessions a vie ic viac naraz. nie ako ten Majkrosoftí vec ktorý z nejakého bližšie nešpecifikovaného dôvodu vie len jedno spojenie.
a ešte nesmieme zabudnúť na Chicken of VNC, VNC klienta pre Mac.

VPN
Existuje natívny Cisco klient (WARNING!!! nevie sa pripojiť pokiaľ máte bluetooth spojenie na internet, vyžaduje káblovú alebo Wifi aktívnu sieťovku)
OpenVPN2 inštalujeme cez porty. nezabudnúť pred spustením nainštalovať TUN/TAP driver pre Mac OS X. konfigy nasťahujeme do lokácie Users/%username%/Library/openvpn a spúšťame cez sudo keď sme veľmi lenivý nainštalujeme si TunnelBlick (GUI pre openVPN)

Čítač CHM súborov (Windows Help fajly) ChmoX

Kráľ Mac OS X aplikácii je QuickSilver. Tiež zvaný das Massaker. Spúšťač aplikácií, umožňuje rýchlu manipuláciu so súbormi a dátami, spúšťanie scriptov alebo posielanie mailov. Prípadne použiteľný ako kalkulačka.

to by bolo hádam na začiatok aj dosť. samozrejme netreba zabúdať na nejaký ten unpacker (UnRarX, StuffIt)

Máte nejaké ďalšie Free, Cool a In aplikácie ? Netreba váhať a šup šup s tým do komentárov.

pondelok, júla 02, 2007

Zas som bol v TESCU na malý nákup

Riddick: Dark Fury - toto som videl ako Divx a celkom to dopĺňa Riddickove univerzum. Od tých čo kreslili jednu z častí Animatrixu. Celkom dobré až na to že dĺžka je 30 minút. Mierne je to vynahradené bonusmi.

Jurassic Park - Pamätám si ako kôli tomuto filmu prvý krát prerábali zvuk v kine Orbis v Nitre. Druhý krát a naposledy ho menili keď prišli remastrované Star Wars. Jurský park bola jednoznačne revolúcia v počítačovej animácii. Industrial Light & Magic po prvý krát ukázali čo v nich väzí. Človek pred desiatimi rokmi neveriacky krútil hlavou.

White Fang - Tento som ešte nevidel, ale podľa recenzií je to Disneyovská klasika. Jack London a jeho Biely Tesák.

Ghost In The Shell: SAC pre PS2 - toto budeme skúšať v ofise. Som celkom zvedavý ako to bude vyzerať. vraj štandartne zvládnutá strieľačka podľa filmovej (respektíve komixovej) predlohy. Fanúšikovia si pripočítavajú body dľa fanatizmu :-) Keďže ja som fanatik do GITS celkom


Prečo ešte všetci nie sú na dovolenkách?

Veď je úplne krásne. Choďte už všetci pekne na dovolenky. človek by čakal, že 2. Júla už budú všetci preč a oni nie. Všetci sa musia prevážať do práce. A hlavne po D1. a po celej BA. Ja už konečne chcem chodiť po prázdnej diaľnici. takže všetci šup šup do plaviek a pekne posedávať pri nejakom tom mori alebo čo. hlavne mi nezavadzajte na ceste. :-)

nedeľa, júla 01, 2007

Update firmwaru DVDrom na MacBook Pro

viem že takéto sa dá aj pracne na win alebo linuxe, ale iba Mac OS X mi to spravil automaticky. Update Firmwaru DVDromky.

Scj vs. Hp servery

scj sa babral s HP servermi pokúšajúc sa nainštalovať debian. Po štyroch hodinách ...

Kevin Mitnick - Vizitka

myslím, že tuto ani netreba komentár. Ale predsa len. Ako otvoríme tie dvere? No predsa s vizitkou :-)