streda, januára 17, 2007

Solaris 10, CCNA, RHCE a ine rozhodnutia

objednal som si CD (moznoze aj DVD) so Solaris 10 a Sun Studio Software Media Kit (kua to je nazov) od Sun Microsystems zadara z ich stranky. Mal by dojst za 10 pracovnych dni. Tiez som dospel k rozhodnutiu ze je nacase zacat sa venovat nejakym bohumilym certifikaciam akymi su napriklad CCNA (Cisco certified network associate) ktore mi konecne pomozu pochopit niektore sietove zalezitosti a zaroven mi zdvihnu ako uroven tak aj sebavedomie :-) daju sa studovat aj tu na nasom Slovensku napriklad v Bratislave. Akorat tie ceny su vyssie. No ale co sa da robit papir neni zadarmo. Zistoval som si este aj dalsie certifikaty ktore sa daju spravit a aj nieco v IT svete znamenaju. Jednym z tych naj je RHCE (Red Hat Certified Engineer) ktory ma uspesnost 60 - 80% cize da sa oznacit za celkom tuhy. pozostava z 2,5 hodinovej casti laboratornej skusky udrzby a opravy systemu (pocas prvej hodiny treba rozriesit vsetkych 5 hlavnych problemov) a potom nasleduje druha 3 hodinova cast instalacie a konfiguracie systemu. z toho mozme jednoducho vyvodit ze ubuntu je sice pekna distribucia (vsetko funguje krasne) ale pocase mi zacina prekazat ta jednoduchost. s najvacsou pravdepodobnostou sa vrhnem na Gentoo. pamatam si ked som prvy krat vrazil CD s gentoo do mechaniky tak po piatich minutach slo pekne krasne von. A kedze som si uz aj ten solaris objednal tak sa mozno vrhnem aj nan. teraz tak premyslam ze nikde nespominali aku verziu mi poslu. dufam ze x86 :-) a nakoniec socialisticky zavazok spravit labely pre cely blog na vsetky clanky. to bude tiez celkom pekna makacka.

2 komentáre:

Paulie povedal(a)...

Na Solarise mi je sympaticky filesystem ZFS. Fufam ze coskoro pojde stable driver na ZFS do Linuxoveho kernelu, alebo aspon Gentoo Portage.
Gentoo je tiez jednoducha distribucia, len pomala na instalovanie, lebo sa vsetko kompiluje. Vyhrad si tak 2 dni casu. Rozbehat vacsinu softwaru nie je problem, koli komunite (www.gentoo-wiki.com forums.gentoo.org).

Anonymný povedal(a)...

Hmm mne FreeBSD s kompletnou rekompilaciou systemu - ako server pre web (apache, php, postgresql a nejake dalsie drobnosti) bez x trvalo len par hodin? A to pod wmvare... A vsetko sa kompilovalo :)