štvrtok, septembra 21, 2006

GPS Garmin Nuvi - Zabludit na SK je easy

i stalo sa co sa malo stat. podarilo sa mi zapozicat si Garmin GPS (Nuvi 310) od kamosa. a reku hned ho oskusam ze co je to zac a ako to vlastne na tom slovensku nasom malom naviguje. velkost sa mi celkom zapacila, taka akorat do ruky a ked to clovek zacapi na okno tak na LCD sa da celkom dobre pozerat.














Display kontrastny, dotykom ovladatelny a co je hlavne, cele zariadenie je intuitivne. navod som necital vobec a navigovat som bol scopny hned. k dalsim plusom patri prehravanie MP3, turisticky sprievodca, citanie audioknih, prepocitavanie kurzov, svetovy cas a kalkulacka.














to vsetko v tomtom malom zariadeni. na tomto mieste je vsak nutne poznamenat ze toto vsetko plus telefonovanie a X dalsich veci (X = pocet vsetkych softov na platformu windows mobile) mozete pouzivat na mobilnom telefone MIO 701. ale vratme sa k nasmu navigacnemu pristroju. kompletny start aj s vyhladanim satelitov je zhruba do dvoch minut, co je naozaj rychle. pozadani adresy do pristroja je mozne okamzite navigovat. samozrejme s hlasovou navigaciou. a tu sa dostavame k prvym nedostatkom ktore je mozne pricitat hlavne k nevymachrovanemu mapovemu podkladu. na kruhovych objazdoch zasadne vychadzate na prvej odbocke. soft si to akosi nevie spocitat takze pokial si to neuvedomite mozte chvilu celkom pekne bludit :-) dalsia vec je samotne navigovanie a preratavanie tras. kedze mapovy podklad nehovori o tom ci idete do kopca alebo po rovine zadanim vyhladania najkratsej trasy to moze byt celkom zaujimave. ako sa to stalo mne pri testovacom navigovani z bratislavskej SUZA do pezinka. frajersky som zadal adresu v pezinku a uz sa islo. priatel Roxon sice pozeral so zdvihnutym obocim ze kade ho to veziem ked som mohol ist podstatne lepsou cestou, ale snazil som sa mu vysvetlit ze to je v poriadku ze hadam nas dovedie kam ma. Garmin nas skutocne doviedol, ale takymi cestami akymi som v BA este nikdy v zivote nesiel, vratane pokusu navigovat ma do jednosmerky z opacnej strany. vtedy som pochopil ze najkratsia cesta sa nerovna najrychlejsej. takze som celkom slusne spoznal kopec pod slavinom. skoda ze prsalo a bolo desat hodin vecer. mozno by som si to celkom uzil. dalsiu haluz som zazil cestou do bratislavy. GPS tentokrat uz spravne nastavene na najrychlesiu trasu. na R1 za seredou si GPS zmyslelo ze by mohlo by celkom zaujimave pozriet sa do prilahlej dediny vedla cesty takze sa ma snazil navigovat cez nu a potom znova spat na cestu. druhy krat sa mi to nestalo. to ze je mapovy podklad stale nedokonaly spoznate napriklad vtedy ked vychadzate z nitry na bratislavskej ceste. tato sa podla podkladu nachadza v strede rieky. nuz neviem ako funguju mapy napriklad v takom nemecku ale podla reci ktore som viedol s ludmi vlastniacimi GPS v aute to funguje uplne bez problemov a jedine haluzenie pristroja bolo zaznamenane na SK pripadne CZ uzemi. nuz na dokonale navigovanie si budeme musiet pockat este zopar rokov. Ale aby som Garminu len nekrivdil je treba povedat ze ono spominane MIO 701 ma presne ten isty mapovy podklad. takze zhrnutie. uzitocnost pristroja: urcite uzitocny je v pripade zahranicnych ciest. na slovensku by som sa asi radsej niekoho spytal. ovladanie: vynikajuce. tuto naozaj nemam co vytknut. je v slovencine a naozaj sa neda velmi pomylit. citatelnost dotykoveho LCD na slnku som uz spominal. za tuto cenu by som skor rozmyslal nad MIO 701 pretoze stoji tolko isto a vie toho nepomerne viac. pre cloveka ktory nechce telefonovat a vyuzivat PDA je toto dobra volba. a da sa s nim krasne bludit :-)


























"Na kone! Kone nemame! Tak Utekajme." - Pacho Hybsky Zbojnik

Žiadne komentáre: