pondelok, augusta 28, 2006

Neplanovana Wi-Fi drive po Nitre

na zaciatku bol telefonat ze nech sa zastavim pre mamu v skolke na klokocine. potom sa asi pol hodinu nic nedialo a tak som vyskocil s notesom von ze ci niesu v okoli nejake tie Wi-Fi hotspoty. vykrociac z dveri MS smerom von najprv neprinieslo ocakavany vysledok. spravil som teda par krokov a uz to zacalo. netstumbler zacal hlasit 4 AP (access point). bohuzial vsetky kryptovane. po par krokoch sa situacia vylepsila na nieco taketo.






zaujalo ma hlavne AP s SSID "default" ktore davalo tusit takmer istotu pripojenia. tak som skusil. DHCP sa cinilo pretoze do par sekund som mal IP :-) este skusit ping na www.google.com , ze ci to myslia vazne s tym pripojenim a potom uz len spustit firefox, ICQ (pripadne linuxove ekvivalenty) a ine bohumile programy umoznujuce cloveku dat svetu najavo ze existuje a rad si pohovori. www.dsl.cz udavalo rychlost 1 Mbit/256 kbit, takze pravdepodobne islo o nejake mile ADSL pripojenie nechcelo sa mi skusat od akej spolocnosti. s internetom cas ubehne a preto bolo treba ist zachvilu domov. i rozhodol som sa spravit malu wi-fi jazdu. tentokrat bez lamania WEP ochrany na AP. vysledok? na to ze notebook bol v aute a isiel som predpisovou rychlostou (teda max 60 km/h - obcas aj pomalsie ked sa dalo) nezastavoval som a neskumal dalsie zdroje signalu sa mi v netstumbleri urodilo 77 AP z toho 42 nekryptovanych (ktore mohli mat samozrejme ine zabezpecenie ako uz spominany WEP). ale z niektorych nazvov uz priam srsalo: PRIPOJ SA!













nabuduce pojdem s priatelom pauliem. nakopneme GPS a budem mat viac casu. to znamena ze sa povenujeme aj kryptovanym AP a ak sa zadari tak aj mapa Nitry bude. pokusim sa tiez zistit ktore AP ponukaju free internet. i ja ho ponukam doma, ale dosah je vdaka antene na routeri slaby iba niekolko metrov mimo dom takze internetisti by museli sediet s notesom pred domom na chodniku pripadne v aute :-) .

I do not fear computers. I fear the lack of them.

Isaac Asimov

1 komentár:

Anonymný povedal(a)...

Niektoré access pointy sú vážne free, až na ten slabý dosah. Mám wifi finder a našiel som wifi v Polygóne, na pešej zóne, výstavisko AX, MsÚ, Stapring, NAY elektrodom, Centro Nitra, UKF, SPU, Heineken.