sobota, mája 07, 2005

Bikom do jelenca alebo cesta tam a zase spat

i zavolal dnes elfo ze by sa jako patrilo ist bikovat volade ze nech sa teda dosypem. tak som zodvihol kosti a spolu s danielom sme dogulali pri nitriansku stargate (fontana pred PKO) k elfovmu privatu. po prezreti mapy sme sa my bicyklovi pochodnici rozhodli pobrat sa smerom do jelenca po trase nitra -> hrnciarovce -> stitare -> jelenec -> krcma v autokempingu -> krusovice -> odgrgnut -> kofola -> neskutocne stupanie s plnym bruchom (plus odhalenie velmi peknej chatovej oblasti mojou osobou) -> interesting zjazd (tiez s plnym bruchom) -> poradne vytrasenie na polnej ceste -> zastavka na moste nad zlatomoraveckou -> kofola sihot -> televizor (prehra s cechmi 1:5) -> counterstrike (jaj to uz sem nepatri) :-) kazdopadne som unaveny, ale spokojny ze som to tak volako aj zvladol. kondicka sa uz volako nabera.

štvrtok, mája 05, 2005

Vecerne citanie

nahodou som nasiel co mi uz dlho vrtalo hlavou, ale nikdy som sa nejako nedal na hladanie. zberanie irecitych slovenskych nadavok. napokon sa na to podujal tomas ulej (IMHO uz teraz legenda internetova) a pridavam aj linku na diskusiu kde sa tiez nachadza zopar periel.

ja mam oblubenu jednu veticku:

bistu odron, ogrcau mi krpce.

streda, mája 04, 2005

ADSL armed & ready

nuz dnes rano sa den zacal naozaj pekne. volali z telecomu ze jako pridu zapojit to ADSL a ze secko je ok len treba zacapit spliter a router (Drytek Vigor 2600GE). prisla samotna teta telekomova (co mi paulie dnes vecer hovoril o torture zapajania jeho ADSL doma tak som mal tazku pohodu) s taskou, routerom, spliterom a hustym 100m telefonnym kablom. cele pripojenie vratane telefonatu na odblokovanie trvalo asi tak 30 min. a dokonca prisli uz na siesty den od mojho zaujmu o DSL ako takeho. bod pre telekom (ech ale ta mesacna cena). takze jedine na co mi zostavalo cakat bol zdroj do pocitaca ktory sa stihol odporucat do vecnych lovist po vypadku prudu na nasom krasnom sidlisku chrenova IV vinohrady (tymto dakujem pauliemu ze pri vsetkej praci stihol skocit aj do agemu a kupit mi dva 350W zdroje - jeden totiz este isiel do maminho pocitaca). takze som sa o 21:00 dogulal po treningu domov a zacal majstrovat. nainstaluval som router, zapol do elektriky popripajal uz konecne funkcne masiny a reku kuknem rychlu instalaciu ze nech uz som pripojeny. pisali v manuale ze od vyroby to ma DHCP hned tak som vo widlach nastavil a hla router aj cosika pridelil. dal som auto konfiguraciu ktora dokonca aj fungovala. stacilo dopisat login/passwd a router sa tvaril ako keby bolo vsetko v poriadku. no a dokonca to v poriadku bolo. este stale sa cudujem, ze sa da spravit bezproblemova instalacia nejakeho zariadenia (to bolo stresov so zadacomom). kazdopadne net sa rozbehol a to teda pekelne rychlo 50 kileckov ako nic a obcas strielal az ku 70. pingy na google su okolo 40 ms o com sa mi mohlo pri EDGE akorat tak snivat. cize absolutna parada. uvidim kolko mi to nadsenie vydrzi ale uz som skusil aj ssh a konecne nevidim ako naskakuju pismenka :-). otestoval som aj Counterstrike: Source a takisto tazka pohoda. asi zalozim nejaky nitriansky CS klan ci jak sa to vola. kazdopadne toto je prvy ADSL spot na tomto blogu a dufam ze ich bude este vela.

utorok, mája 03, 2005

Open source pre Windows

tento link som dnes obdrzal od paulieho. celkom slusna zbierka GNU/GPL projektov pod momentalne najpouzivanejsi os od microsoftu. niektore som poznal ine su celkom nove. tak isto zaujimave citanie (pdf) o pouzivani win 2003 server ako workstation.