streda, mája 04, 2005

ADSL armed & ready

nuz dnes rano sa den zacal naozaj pekne. volali z telecomu ze jako pridu zapojit to ADSL a ze secko je ok len treba zacapit spliter a router (Drytek Vigor 2600GE). prisla samotna teta telekomova (co mi paulie dnes vecer hovoril o torture zapajania jeho ADSL doma tak som mal tazku pohodu) s taskou, routerom, spliterom a hustym 100m telefonnym kablom. cele pripojenie vratane telefonatu na odblokovanie trvalo asi tak 30 min. a dokonca prisli uz na siesty den od mojho zaujmu o DSL ako takeho. bod pre telekom (ech ale ta mesacna cena). takze jedine na co mi zostavalo cakat bol zdroj do pocitaca ktory sa stihol odporucat do vecnych lovist po vypadku prudu na nasom krasnom sidlisku chrenova IV vinohrady (tymto dakujem pauliemu ze pri vsetkej praci stihol skocit aj do agemu a kupit mi dva 350W zdroje - jeden totiz este isiel do maminho pocitaca). takze som sa o 21:00 dogulal po treningu domov a zacal majstrovat. nainstaluval som router, zapol do elektriky popripajal uz konecne funkcne masiny a reku kuknem rychlu instalaciu ze nech uz som pripojeny. pisali v manuale ze od vyroby to ma DHCP hned tak som vo widlach nastavil a hla router aj cosika pridelil. dal som auto konfiguraciu ktora dokonca aj fungovala. stacilo dopisat login/passwd a router sa tvaril ako keby bolo vsetko v poriadku. no a dokonca to v poriadku bolo. este stale sa cudujem, ze sa da spravit bezproblemova instalacia nejakeho zariadenia (to bolo stresov so zadacomom). kazdopadne net sa rozbehol a to teda pekelne rychlo 50 kileckov ako nic a obcas strielal az ku 70. pingy na google su okolo 40 ms o com sa mi mohlo pri EDGE akorat tak snivat. cize absolutna parada. uvidim kolko mi to nadsenie vydrzi ale uz som skusil aj ssh a konecne nevidim ako naskakuju pismenka :-). otestoval som aj Counterstrike: Source a takisto tazka pohoda. asi zalozim nejaky nitriansky CS klan ci jak sa to vola. kazdopadne toto je prvy ADSL spot na tomto blogu a dufam ze ich bude este vela.

9 komentárov:

Paulie povedal(a)...

Tak teda gratulujem a vitaj medzi nami ADSLakmi :-), len ma uz tolko za tie zdroje nechval :-), inak tortura s ADSL u mna doma vlastne tortura ani nebola... boli to 2 navstevy panov z Telekomu (premeranie a samotna montaz) pricom obe prebehli rychlo a bez zadrhelov :-)

Fifteen povedal(a)...

ach tak ... no kazdopadne som mal ine skusenosti ked som pracoval v aerolinkach ... tam bol telekom zabavny ... vzdy posielali dvojicu typkov a ti co prisli nikdy nevedeli co robili ti pred nimi a otocili sa asi tak 4 krat kym zacali cosika vobec robit ... terajsi pristup k ludom je pre mna absolutnym prekvapenim (ako musia sa obhanat ked tu maju este aj mobilnych operatorov co im beru zakaznikov)

Anonymný povedal(a)...

imho dosiel na psa mraz, ale vzhladom na majetkove prepojenie s e-telom resp. nechutne *ruzovym* t-ckom to nevidim zase az tak pozitivne... aj ked by som nemal st zase az tak moc ociernovat, robi mi tam segra, ale to ich stale este neopravnuje zdierat obyc ludi, co potrebuju iba dost rychly net bez fselijakych trapnych pausalov a bezdrotovych teflonov za x kSk/mes s dosahom akurat tak z chodby do kuchyne... potom to bude tazka *st-pohoda*!

Fifteen povedal(a)...

pozor ... ten teflon co mame doma teraz (siemens gigaset volaky) dosah az do vinohradu hocikedy ... a jeden kamos ma dosah z vikarskej az pod agaty pri kofole :-) takze dosah je celkom fajn. aj ked ako mobil si to naozaj zobrat nemozes. nechutne "ruzove" T este mozno ukaze zuby a to by mohlo byt celkom fajn. mozno sa zlepsi konkurencia.

Anonymný povedal(a)...

tak to uz hej, kua pod agaty z vikarskej! :-g ale toto beriem ciste ako vylepsenie technologie bezdrotoveho teflonu so zakladnou v byte. co ma ale dost vytacalo ked sme chceli net od st, ze si musis okrem pripojenia kupit aste hafo dalsich sluzieb, aj ked ich vobec nestes a snad ani nepotrebujes :-(
to je imho ako keby si si u masaara chcel kupit kilo hovadzieho stehna, a on by Ti zavesil ze "ani za boha, bud ber celu krawu, abo nahaj tak" :(=)

Fifteen povedal(a)...

hmmm jediny problem vidim v hlasovej sluzbe ktoru si musis objednat ... inac by to bol bezkonkurencny net domov ... v podstate budem musiet platit o nejake 3 stovky viac koli hlasu ... ale skor mi to pripada ako keby si dosiel k tomu spominanemu masarovi a ten ti povi ze k tomu stehnu si musis zobrat aj dve kila klincov ... tie klince su ti sice v prvom plane nanic ale obcas sa zidu :-)

Anonymný povedal(a)...

ved aj ta krawa vyzerala povodne nanic, a teraz ju sem-tam podojime :-) a kazdy vecer sa slusne spyta "ktory kus stehna si zajtra na obed date?" tomu hovorim skryte benefity...

minule som kupoval kolegom nieco na jedenie v mcdonalde a mal som presne pokyny, co mam kupit (dajaky happy meal). chlapik pri okienku mi silou-mocou chcel nanutit dalsie dve kavy, k dvom jedlam, aj ked som ich nechcel!
...
- teraz mame taku akciu, ku kazdemu happy meal kava zdarma
- dakujem, ja si kavu neprosim
- ale mame taku akciu, kavu mate zdarma!
- to mate super akciu, ale ja si tu kavu nevezmem, lebo si ju neprosim
- vy nechcete kavu, ktoru vam davame zadarmo?!?
- nie, nechcem
- aj napriek tomu vam ju musim dat
- ale ja si ju nezoberiem!
- musite si ju zobrat, ja vam ju musim dat
- nezoberiem
- a co mam podla vas s tou kavou urobit?!?
- urobte s nou co chcete, ja si ju neprosim!
- ja mam presny pocet kav, ktore musim k happy meal vydat!
- tak ju dajte niekomu inemu
- ... aha, no tak dobre

no, neporazi ta z takeho picusa?

Fifteen povedal(a)...

drsneeeeeeeeeeeeee :-) nic viac k tomu nemam co povedat ... mc donald's rulez ... btw. videl si film Supersize me?

Anonymný povedal(a)...

nevidel :-(
wo co tam slo?