piatok, októbra 29, 2004

Google strikes back

no a uz nam nefunguje gmail notifier. google zaviedol najjednoduchsi sposob boja proti zneuzivaniu priestoru na svojom freemaile. obrazky. a opisovanie znakov z nich. kazdy sa s nimi stretol a kazdy ich nema rad. ano podarilo sa mi prestupit googlovske podmienky tym ze som si otestoval gmail hdd. ale nepouzivam ho. a teraz mi koli tomu nefunguje gmail notifier vo firefoxe. a to mi ani neprisiel vyhrazny email :-) smola.

update: v praci mi gmail funguje akoby nic. mozno starsia extension pripadne ina ip adresa?

O rychlych piratoch internetu

tento tyzden sa vyrojili clanky o tom ako nam nieje potrebny rychly internet pripadne ako je potrebny a vsetci co maju rychly internet su pirati. cize vseobecne by mala platit rovnica: uzivatel adsl, mikrovlny alebo nebodaj optiky = pirat. nesuhlasim s tymto hadzanim do jedneho vreca. vezmime si bezneho uzivatela pravidelne navstevujuceho web (20 denne), pouzivajuceho elektronicku postu (secure - https), pocuvajuceho internetove radio (digitally imported), ktory si obcas stiahne nejaky novy program (ci uz freeware alebo shareware). stale hovorime o jednom cloveku. toto zvladne 256 kbit linka na hrane (pre pohodlne uzivanie nie na cakanie!). to sme este nespomenuli ze moze hrat hry cez internet (counterstrike: source), pozerat tv (cs.bts.sk) pomocou projektu videolan, pripadne pouzivat internetovu telefoniu (osobne pouzivam skype) a tiez by napriklad chcel vyskusat co je to ten linux (dvd verzia fedora core test 3 - 2,3 GB). a dostavame sa rapidne hore co sa tyka sirky pasma. a to niekto tvrdil ze pre firmu! staci 256 kbit linka. onoho casu som mal na letisku k dispozicii 33,6 kbit pre zhruba 25 ludi. no volaco hrozne. mail chodil v rozmedzi dvoch hodin az cely den (co iste uznate je celkom problem ked sa snazite vybavit sloty na letisku ktore je posunute v case dopredu) a stiahnutie aktualizacie pre antivirovy program trvalo niekedy aj pol dna (nespominam novu instalaciu). casom sa linka zrychlila na 256 (garantovanu) a ludia konecne mohli zacat pouzivat mail normalnym sposobom (95 % komunikacie bola pracovna) dokonca si mohli zacat pozerat aj web stranky. ako sa hovorilo v animatrixe: "and for a time it was good". pretoze po case sa ludia naucili pouzivat "rychly" internet a znova nam bola linka malo. presli sme na 512 (garantovanu) ,ale s vacsim poctom ludi (asi 80) a opat to bolo na isty cas fajn. potom sme zacali pouzivat rezervacie leteniek (povodny scandinavian it group bol odkupeny) a vytvaranie navigacnych priprav. a hopla zrazu bola linka vytazena. moj nazor je: zijeme v 21 storoci nie na zaciatku 90-tich rokov, ked bolo slovo internet nezname a ja som sa zamyslal co je to vlastne ta stromova struktura adresarov. obsah pre rychly inet je a bude sa rozrastat. a koli takym zaostalym nazorom ake tu v poslednej dobe prevladaju nemozem este komunikovat s kamosmi pomocou videokonferencie. hrozne.

p.s.: tento spot mal vyjst este pred obedom ale vdaka zabavnej chybe bloggera (internal server error) vysiel az takto neskoro (nebol cas). nuz nic nieje dokonale.

štvrtok, októbra 28, 2004

Ked vam obyvacka povie: "vitaj pane"

pixy sa zamysla nad domacim av systemom, ktory by bol pripojitelny na tv, satelit, dokaze prehravat dvd, mp3, divx a xvid s titulkami, nahravat z tv a bol postaveny na linuxe do ceny asi 20 tisic czk (ceskych korun). nuz zacali sme s priatelom pauliem spekulovat ako take nieco vymysliet a ci sa to vobec zmesti do limitu. nuz hardwarovo sme to nejako vymysleli. aspon co sa tyka hlavnych komponentov (bedna , doska, procesor, pamat, disk, vga, zvuk, atd.) problemom zostava dialkove ovladanie cez OSD (onscreen display) menu (pravdepodobne nejaka tv karta priamo s ovladacom), tuning samotneho os (pravdepodobne linux), celkova prepojitelnost systemu (ma to mat scart?), tichost systemu. kontrolna otazka: kolko by ste boli ochotny dat za takyto komplexny system? a co by mal obsahovat ? samozrejme user friendli vydanie :-)

streda, októbra 27, 2004

Zmatky nad zmetky

mam problem s formatom cisla uctu zapadoslovenskych vodarni a kanalizacii. chcel by som zaplatit vodne a stocne, ale akosi nedokazem dekodovat a do mobil bankingu natlacit totok cislo uctu 19-2503162/0200. viem ze cislo uctu v slovenskej republike ma mat 10 miest. to sice ma ale iba v pripade ze za cislo ratam aj pomlcku. tu vsak mobilbanking akosi nezere. je to cislo uctu s prefixom? ale cim potom vyplnit zvysne cisla ? nulami? som naozaj zmeteny. asi budem musiet zavolat do banky ze co a ako pripadne priamo vodarnam.

Indianske zabezpecenie

dostal som ulohu vytvorit zabezpecene pripojenie na webserver koli zdielaniu dokumentov na nasom serverezi (solaris + apache + mysql + php). nuz prve co cloveka napadne je google. a nesklamal (navod). zistil som ze mozem urobit zabezpecenie uz na urovni webservera (sice pisu ze je to bezpecne tak ako je secure samotny webserver ale neskladujem data od sis takze pohoda) a to konkretne apacha. trocha laborovania s httpd.conf vytvorenie virtualneho servera, poziadat o zapis do dns, dvakrat restart httpd a nech sa paci vysledok v podobe www.dfpv.ukf.sk.

dnesnym dnom som obdrzal ID kartu zamestnanca. ako vidite obdrzal som ucitelsku verziu (vzhladom na to ze som vedeckym pracovnikom - chcel by som vidiet tvare mojich ucitelov na strednej keby to videli :-) ). karta je zaroven bezdotykova (pre vstupy)a magneticka (funkcia platobnej karty). nikdy som netusil ze budem ucitel. nuz clovek si nenavybera v tomto niekedy naozaj smiesnom zivote :-)
posted by Fifteen

tak takto vyzera zabalenie obeda na cestu domov v podani sykyho (tot nas kolega a priatel). zlozenie: smaltovany kastrolik, bezny tesco sacik, a kus (asi meter) telefonneho kablu. pracovny postup: naplnme kastrolik obedom. prenesme do kancelarie a nechajme vychladnut (na toto netreba cakat dlho v nasom chrame mudrosti sa obedy podavaju zasadne takmer studene). prilozme z vrchnej casti tesco sacik a natiahnime (je potrebna pomoc dalsej osoby). omotajme a zauzlujme telefonnym kablom (pomoc druhej osoby spociva v pridrzani uzla). voila mame pripraveny transport obeda. obal zjavne neprepusta otestovane otocenim. :-)
posted by Fifteen