piatok, októbra 08, 2004

Crashtest mobilov

mi odporucil kolega myrec. odhalil ho na mobil.sme.sk . k telefonom (nokia 3310, simens m65, nokia 5140)sa spravali naozaj skaredo. a co teda podstupili? ponajsamprv simulaciu behu na autobus, potom zopar padov, trocha vymrznutia, oblievania kokakolou, obalenie mokrou handrou a nasledne pretrepanie vo vysavacovom vrecku no a nakoniec problem kazdeho kto ma rad pivo. nuz naozaj huste. pamatam blahej davnej minulosti obdobny test na mobilmanii ceskej. prekvapila ma vydrz nokie 3310. ten telefon je naozaj nezmar (teda az na to pivo) :-)

Gameboy vjeci

nuz neodolal som a vyskusal som si gameboy hry zatial na emulatore na PC. link som ziskal u mr. hulana a som naozaj poteseny. teraz mam naozaj dovod chciet telefon s pamatovou kartou (jedina vec ktora mi na nokii 7650 chyba. netusil som ze pre gameboy existuje aj heroes of might & magic. o takych veciach ako r-type alebo zelda som nepochyboval (predsa len su to legendy medzi tymito hrami) ojojooooj uz sa tesim ako to napracem do teflonu. len ci nebudem musiet vyhodit soft na ovladanie televizora :-).

Mobilny google

google sa nam chysta zaviet novu sluzbu a to vyhladavanie pomocou SMS. zadate dotaz a poslete na tel.c. 46645 (co na telefonoch znamena googl). bohuzial to bude asi iba US. ma sluzit na vyhladanie restauracii (mnam mnam :-) ) pripadne porovnanie cien predajcov, alebo slovnik. huf naco nam je orange menu? ale zase taky google.

vynajdene pomocou slashdot.org

štvrtok, októbra 07, 2004

Duch v schranke po druhy krat

a tentokrat nevinne. prave som prvy krat dopozeral pokracovanie mojho najoblubenejsieho anime (uff na wikipedii je naozaj vycerpavajuci popis) filmu ghost in the shell 2: innocence. po grafickej stranke vyborny mix klasickeho anime a 3d animacie. nemozem este povedat ze som uplne pochopil pribeh lebo to je naozaj vela na prve pozretie. ale aspon co som porozumel islo o kradnutie deti a vkladanie ich mysli do elektronickych mozgov androidov. kazdopadne si tento kusok budem musiet pozriet este minimalne dva az tri krat aby som zacal nachadzat tie veci co som si este nevsimol.

Polo zivot 2 aka Half life 2

podla spravy na voodooextreme a steampowered by mal byt dnes spristupneny cez steam counterstrike: source. hura. onedlho nastane dlhy zimny cas a clovek si potrebuje ulavit od vecneho sedenia za pocitacom niecim inym :-) napriklad hranim pocitacovych hier. kultura nadovsetko.

vcerajsie sledovanie aikido treningu. na snimke je momentalne marian plus dobrovolna obet. technika sa vola ikkio ura.
posted by Fifteen

Aikido

cesta kludu, harmonie a zlomyselnych uke pri ktorych nejako nechcu fungovat techniky :-) (zdravim mariana). vcera som sa bol po velmi dlhom case prizriet na jeden z treningov poriadanych aikido klubom nitra a zostal som opat navnadeny na opatovne vrhanie sa o zem. niekedy to cloveka celkom potesi a este aj spravi dobre ze sa vobec nejako hybe. vzhladom na sedave zamestnanie ktoreho som ucastnikom budem rad tymto formam pohybov. este si musim oskusat kimono ci mi vobec este pasuje a ci som nahodou "nepovyrastol". no a v pondelok nastup na tatami.

streda, októbra 06, 2004

Velky test od expertov nahovado

sa konal na zive.cz. islo o test procesorov, ktory podla mojho skromneho odhadu zgniavili na plnej ciare. robit nieco taketo si vyzaduje v prvom rade cas. a ten zjavne podla pouzitych benchmarkovacich programov nemali. tiez mali zrejme problem s pochopenim so zameranim testu (ako mi pomoze k vyberu procesora graficky test? ). otestovali sice 16 procesorov ale s takmer ziadnou vypovednou hodnotou. dalej by som vytkol zuzenie vyberu procesorov na dvoch (hlavnych ?) vyrobcov cipov. privital by som nejake porovnanie s inou architekturou (napriklad g5, transmeta alebo sparc - fuj pekny gulas co? ;-) ) jedina moznost testu by pravdepodobne bola na nejakom, uz v predoslom spote spominanom linuxe, ktory skutocne vyuziva tych 64 bitov (64 bit win XP su len v nejakej testovacej verzii). preco neskusili napriklad rendering ? alebo lamanie sifrovacich algoritmov (distributed.net je myslim dobry priklad). proste hlboko neprofesionalny a zbytocny test.

Lunex vs. widle

na ITnews som zhliadol poslednu cast serialu o porovnani mandrake linuxu vs. windows xp. na rovinu mozem povedat ze som od tohto clanku aspon po jeho predoslych castiach cakal viac. vylucili sice sporne "bodovanie" systemov (naozaj to nemalo velky vyznam), ale predpokladal som ze autor serialu bude obsirnejsi co sa problematiky tyka. pripada mi to ako by sa rychlo chcel zbavit tejto temy. zakoncil to cenovym rozdielom obidvoch systemov, ktory nam ma asi napovedat go for linux. existuje jedina vec koli ktorej mam fedora core 2 iba ako testovaci system. a tym su hry. keby som chcel pracovat tak nepoviem ani pol slova, ale pri hrach dochadza linuxu dych. niezeby neboli ale niesu to tie top veci (okej doom III avsak nic viac). pokial nebude podpora od hernych studii pre linux tak nan nehodlam prejst. ibaze by som prestal drvit hry. a to sa tak skoro nestane.

utorok, októbra 05, 2004

Wikipedia free encyklopedia

stale viac sa podivujem co vsetko sa da najst na tomto onlajn zdroji informacii. cokolvek som potreboval vysvetlit wikipedia ma stale odpoved. je dokonca ja v slovencine. tato stranka je ozajstnym hypertextom v pravom zmysle slova. prepojenim jednotlivych clankov vznikol zdroj relevantnych a hodnotnych informacii na ktore sice mozme pouzit aj kamarata googla ale na wikipedii ich najdem hned a este aj vysvetlene. zoberme si napriklad termin vesmir (space) je rozobraty hned z niekolkych hladisk, od fyzikalneho az po filozofiu. zaroven som sa dozvedel tu podstatnu informaciu a to je hranica vesmiru (momentalne aktualna koli space ship one) a samozrejme mnoho dalsich informacii ktore suvisia s vesmirom. proste super zdroj. som nadseny a mozno sa raz opriem aj do slovenskej verzie, aby som ju pomohol rozsirit.

Ansari Xprize - je dobojovane

podla toho co som vcera videl na CNN a sledoval na sieti, 10 melonov (ansari xprize) si odnesie firma scaled composites za svoj projekt space ship one. gratulujem. teraz treba namontovat poradny sedemhlavnovy rotacny odpovedac aby sme sa vedeli vysporiadat aj nejakymi navstevami z vesmiru. pripadne nejaky ten skromny fazer. proste nieco. moze byt aj veslo. aby si emzaci nemysleli ze su tu najsamvacsi frajeri.


"co si nezostrelis nemas" - paulie pri nejakej debate o tom preco sme este neboli kontaktovany mimozemskymi civilizaciami.

pondelok, októbra 04, 2004

V mene bitu, webu a svateho internetu

rozsirujem tymto rady fanatikov ktory su za bezpecnejsi prehliadac. preto som umiestnil na svoj web ikonku firefoxu ako prehliadaca. rozsirme slovo svatej stranky mozilla.org :-) medzi ostatne ovecky neznale dokonalosti webovej. pouzivajte tento prehliadac vsade (aj na toalete). nepustis webovej stranky bez firefoxu (okrem ms update ktory hlboko ignoruje mozillu). pouzivajte nieco rozumnejsie ako je internet explorer. pouzivajte firefox.

Get Firefox!

Ja chcem japonsko tu ...

a hned. po precitani tohoto clanku od navrativejsieho sa FF z krajiny kde aj vychadzajuce slnko ma internetove pripojenie som sa utvrdil v presveceni ze sme naozaj krajinou technologickeho praveku. ja chcem tiez pozerat video a mastit multiplayer gamesky na svojom telefone. lenze europa je co sa tyka mobilnej komunikacie zasadne konzervativna. takze sa tych vsetkych vymozenosti dockame tak o 10 rokov ked bude pravdepodobne bezny japonec (nieco ako bezny praci prostriedok) lietat na dovolenku na orbit mesiaca (zatial asi nasho).

to je on nasho srdca sampion. znovuzrodeny trium eclipse momentalne so SIM kartou z norska :-)
posted by Fifteen

Odblokovac najvacsi zo vsetkych

stal som sa nim po oprave mojho stareho mobilneho telefonu trium eclipse. este tak pred pol rokom som ho smutny a hlavne nasrany priniesol do servisu, ze nech s nim nieco spravia. chalan ho zobral s tym, ze sag oni sa na to pozru a povedia mi ci sa s tym vobec nieco da spravit. za tri dni som ho dostal spat s tym, ze tomu telefonu uz nic nepomoze lebo s touto chybou ich rovno vymienali. len tak mi preletelo hlavou, ako sa zarucna doba (ktora nepokryva bozske zasahy) pominula pred niekolkymi mesiacmi a rozhodol som sa kupit si novy telefon a to nokiu 7650. som s nim spokojny a nemam s nim ziadne problemy. ale vcera som sa prehrabaval vo svojich veciach a nasiel som onen spominany trium. reku ked ho uz neopravili oni ja uz mu viac neublizim. a zacal som ho rozoberat. vo firme mitsubishi corporation musia byt strasne hrdy na svoj originalny trojhranny patent skrutiek, ktorymi je telefon zosrobovany prave koli takym osobam ako ja. nuz nedal mi vela prave, pretoze prave na taketo pripady mam pripraveny velmi tenky srobovak. po rozobrati telefonu ma este napadlo, ze taky telefon musi mat urcite aj nejaky master reset. bohuzial som nijaky nenasiel. len cisty plosak plus LCD. telefon nadalej vytrvalo odmietal moje pokusy o nakopnutie. pri pozornejsom prehliadnuti som vsak objavil bateriu hutne pricinovanu o plosak a skoro celkom nenapadne sa tvariacu. toz som ju odpojil odisiel na LAN party a nechal posobit. v podvecernych hodinach som uchopil telefon a zacal (zatial) provizorne skladat. ake bolo moje prekvapenia ked na nejaky druhy pokus sa telefon rozbehol s tym, ze mi vynadal, aky je smutny z toho, ze nema SIM kartu. vlozil som sim kartu a cakal co sa udeje. telefon veselo naskocil, zmizlo logo pomarancovnikov a namiesto neho je tam original logo triumu. funguje na nom uplne vsetko a nema problem. takto som sa stal hustejsim odblokovacom ako servis triumov v nitre :-)