piatok, septembra 24, 2004

Hackles.org

pre niektorych je to mozno stara zalezitost, ale ja som prave objavil web komiks hackles. niekolko stripov vyslo aj v cestine a je to celkom drsna zalezitost ohladom pocitacov. moj oblubeny strip je tento pripadne tento a vobec cely hackles je fajn :-)

Firefox a MSIE

tieto dva prehliadace sa stavaju coraz viac diskutovanejsimi. jedny zatracuju MSIE (mastim si potichu brucho) ako nie bezpecny a malo vybaveny prehliadac iny sa snazia zlahcovat pokles u pouzivania MSIE (ano je zanedbatelny ale nie prehliadnutelny). dnes sa snad uplne vsetci (zive , lupa blogeri) snazia prispiet svojou trochou do mlyna a ja niesom vynimkou. a preto hlasito tvrdim pouzivajte firefox. nechceme predsa aby bill ovladol planetu (a este k tomu nebloguje, co je to za cloveka) :-)

Telefonna mobilita a lietadlo

Na ceskej mobilmanii som si precital clanok o tom ako sa bude dat komunikovat v lietadle pomocou mobilneho telefonu. nuz mam o tom vazne pochybnosti aspon co sa tyka vysky 10 000 m. :-) som zvedavy ktory mobilny operator bude natacat anteny smerom hore. a okrem toho zdrave rusenie MT pri nastavovani inercialneho navigacneho systemu. raz mi jeden z pilotov hovoril ako museli znova nahadzovat INS koli jednej milej panej ktora prave pocas nahadzovania dostala telefonat :-) hmm no vraj airbus uz cosika vymyslel. len mi naozaj stale nejde do hlavy ako v tej vyske telefon najde vobec nejaku BTS. a okrem toho nezblazni sa siet ked sa telefon bude snazit naviazat spojenie so vsetkymi dostupnymi BTS? rad by som vedel ako je to vlastne obmedzene.

štvrtok, septembra 23, 2004

Project looking glass

mr. hulan sa sice rozpisal o niecom mierne inom (pisal o linux driveroch pre nvidiu), ale skor som si vsimol jeho rozradostenost nad KDE v linuxoch. nemyslim si ze je to az tak revolucny system. 2d desktop uz nemoze byt revolucny. ale take zdrave 3d a od sunu a v jave je uz ina kava teda java (Java -> druh kávy, slang. USA) :-) oficialny nazov je project looking glass

Zamestnali by ste hackera?

touto otazkou sa zaobera jeden z mojich oblubenych serverov slashdot.org. myslim ze otazka mala byt posunuta mierne inak. zamestnali by ste crackera o ktorom by ste vedeli ze nim je? pretoze hacker je podla mojho presvecenia stale niekto iny ako ten co lame servery :-). skvelym prikladom hackera je Richard Stallman (zakladatel hnutia Free Software Foundation).

O nekompetentnosti a cudnych pocitoch

vcera som bol navstiveny osobou, ktora ma na starosti fakultny Elearning ktory je postaveny na velmi dobre zdokumentovanom a podporovanom systeme moodle. bol som velmi prekvapeny a vytoceny jej skoro absolutnou neznalostou informacneho systemu s ktorym pracuje. dalsim problemom ohrozujucim produktivitu je aj to ze tato osoba si mysli, ze ma pravdu ktoru bude stale dokola omielat. zaobera sa malichernymi problemami(zvladnutelnymi beznym clovekom dnesneho informacneho veku), nesuvisiacimi s administraciou elearningoveho systemu.

streda, septembra 22, 2004

Minolta Z3

moj momentalne vysnivany(este uvazujem aj o inych) fotak minolta z3 [flash] ma mocnuuuu recenziu na zive od mira veseleho. hodnoti ho celkom kladne pre fotoamaterov medzi ktorych by som sa chcel zaradit aj ja. je super ze zaradili aj linky na ine recenzie cize si mozem porovnat. co sa mi celkom nepaci ze vraj bolo potrebne vymenit firmaware aby z3 zacal fotit ako ma.

Hnusny firewall

nemam rad firewally. chapem ze su sice uzitocne koli vonkajsej bezpecnosti ale ked je pouzivany aj v ramci nasho ustavu som znechuteny. ked sa nemoze niekto dostat na moj server zvonka este to celkom prijmem. nie som totiz najsquelejsejsi admin aby som to ochranil. preco vsak nefunguje nadviazanie spojenia aj ked on poziada "privilegovana sada" ? predpokladam ze si aj tak nepomozem a bude to vysvetlovane bezpecnostou.

utorok, septembra 21, 2004

Financny radcovia

dnes sme mali na navsteve mladeho ambiciozneho financneho poradcu. zucastnil som sa iba ako pocuvac pretoze debatil s kolegom. pocuval som sice iba na pol ucha, ale uvedomil som si ze v buducnosti budem urcite tiez nejakym sposobom sporit pripadne investovat. zaujal ma hlavne ratingovy system firiem a bank, ktory som zacal hned hladat. nakoniec som ho nasiel na stranke NBS. raz mozno zo mna bude hrdinsky investor. asi vytiahnem spod postele podnikatelskeho trenazera :-)

Pedelizmus

opat som sa pre dnesny den stal pedelom pre FPV UKF. a ktoze to je pedel? predsa ten typek co ma hutnu tazku bakulu a privadza pripadne odvadza ich spektaability ci ako sa im to. takze dve hodiny sedenia a drzania palice. uff na dnes mam dost. som zvedavy ako by sa vynimalo v CV toto: "vyznam sa v privadzani dekanov na scenu. dokazem odviest dve fakulty naraz." :-) kazdopadne som nezavidel pedelovi socialnych vied s jeho ocelovou tycou (odhadovana vaha tak 10 - 15 kg) hodnou kazdeho spravneho bojovnika. hodit ju roztocenu do obecenstva vyseklo by to tam celkom peknu ciaru. kulhanek by mal namet na knihu :-)

pondelok, septembra 20, 2004

Soft ktory bezi vsade

uff tak takuto vec by som celkom prijal. byt neobmedzeny operacnym systemom. vraj to ma vyriesit "vizualizator hardwaru" od firmy Transitive Corp.

clanok vycmuchany na IT News, ktory to zasek vycmuchali na Wired :-)

link na povodny clanok

Modrozubate sluchadlo

od priatela progress kodera som sa dozvedel ze existuje bluetooth sluchatko od logitechu. teda niezeby uz nejake neexistovali ale boli drahe a hlavne vacsinou nekompatibilne. moje hodnotenie tohto logitechu: celkom pekne azda trochu velke. priatel paulie mi uz tiez hovoril o sluchatku od bluetake, ale dnes som nasiel novy logitech na IT news. a ten sa mi paci najviac :-)

Firewall in the hole!

vraj moj firewall je pravdepodobne k nicomu. vzhladom na to ze v praci sa spolieham na nasich super meja meja adminov a doma pripojenie na inet nejako nepouzivam (este), nejako mi to zily netrha. spustil som onen soft a vyhlasil "succes". hmmm ale ja nepouzivam explorer tak preco sa mam obavat? personal firewall ma uz prestal bavit. nemam na svojom pocitaci data z NASA (teda okrem 120 MB videa zeme :-) ) ktore si moze kazdy sosnut priamo z ich FTP servera. mr. hulan vsak na konci poznamenava, ze jeho sa to vraj netyka, lebo nepouziva windows. v dalsom clanku vsak spomina ze ich ma nainstalovane koli hram (jasne kopa hier pod linuxom naozaj nieje),ale tym padom si protireci. ked ma zaujem o bezpecnost odporucam na zaciatok knizku od nakladatelstva O'Reilly "Bezpecnost unixu a internetu v praxi" (ISBN - 80-7226-082-0), ktora uz bohuzial nieje k dostaniu v obchodoch. a este odporucam sledovat bugtraq konferenciu a packetstorm a securityfocus a este ich je kopa dalsich, ktore by ho mali vyviest z omylu, ze suse linux je svaty (rozumej secure) :-) .