sobota, augusta 28, 2004

Z hlbin internetu: nicholas negroponte

mam doma knizku (papierovu) Being digital od Nicholasa Negroponteho. to je taky ten clovek co pouziva pocitac od pocitacoveho praveku. nasledny myslienkovy pochod: negroponte bude na internete -> mozno tam bude aj slovensky preklad jeho knizky (pripadne knih) -> som nasiel nejaku tuto prelozenu glosu. popisuje softverovu pretucnelost (zbytocnu) a tiez zlozitost softveru vobec. citacia prekladu:"vzdy ked Andy spravi lepsi procak, Bill ho viac vyuzije. bohuzial to nie je take smiesne. pozreli ste sa na velkost a komplexnost poslednej verzie m$ wordu?" asi najlepsie vystihuje to co je problemom dnesneho sveta. zbytocna zlozitost. kaslime na zlozitost mi chceme nieco ako internetovy televizor. v mojom pripade tato nutnost neexistuje, ale v pripade napriklad mojej mamy uz ano. ona nepotrebuje zlozitost MS wordu ale intuitivnost. a problem vacsiny ludi je ten ze nedokazu nieco pouzivat intuitivne.

Akurat som sa dozvedel ze ta glosa je vlastne uvahou nazvanou v originale - Digital obesity

Outsourcovanie vlastneho zamestnania

na slashdote sa jeden clanok zaoberal outsorcingom (staranie sa o nieco zvonka) a v diskusii sa nadhodil nazor o outsorcovani vlastnej prace. proste niekto iny to urobi a peniaze dostanem ja aj ti co to v skutocnosti urobili. jediny problem spociva v tom ze tu na skole je nemozne nieco taketo spravit. moj plat je natolko nizky ze keby vyplatim tych ostatnych mne by nezostalo bud nic alebo by som bol v minuse :-) . to znamena ze sa este aj tak budem musiet snazit a citat manualy :-)

Nokia 7650 a vobec

na stranke ceskej mobilmanie som objavil citatelsku recenziu na nokiu 7650. tento mobil som kupil asi pred pol rokom ked mi moj byvaly Trium Eclipse nadobro vypovedal (uplne zhulakanie OS bez moznosti akehokolvek tvrdeho restartu). v prvy den som nim bol nadseny a este dnes sa mi pozdava. ma vsetko co od telefonu ocakavam (bluetooth, infra, GPRS, fotoaparat, MMS, velky farebny displey, a moznost instalacie kopy aplikacii) a momentalne by som ho vymenil iba za nejaku vaznu vec ako napriklad novy siemens S65 pripadne Sony Ericsson P900. v recenzii autor nadava na nekvalitu klavesnice - potvrdzujem obcas precita jedno stisknutie klavesy ako dvakrat. vysuvna konstrukcia je zatial uplne v pohode a tvari sa ze este cosi vydrzi (mobil som kupoval v bazare). tiez som sa zaujimal o moznost prepojenia s pocitacom a koli tomuto mobilu som si kupil maly Bluetothovy palec (USB kluc) od MSI. nebol problem ani s instalaciou Nokia suite (no bol ale rozriesil som ho zhruba za pol hodinu co je este celkom v norme). Problemy s rychlostou protokolu som nemal (odporucal by som autorovi vyskusat onen zmieneny Trium :-) to by si pekne zanadaval). Este sa vyjadrim k dizajnu tejto nokie. pre mna je uplne idealny. nemam velmi v laske telefony ktore ked ich chytim mam pocit ze by som ich asi rozlomil. tento mi velmi pekne sedi v ruke. proste akurat. autor tiez vytyka pristup k baterii telefonu. ja som prave velmi spokojny. doteraz som sa stretaval iba s telefonmi ktore mali SIM kartu zasadne vyberatelnu spod baterie. Nokia 7650 to ma vyriesene velmi elegantne karta sa dava do odkrytej vrchnej zadnej casti cim umoznuje rychlu a skoro bezproblemovu vymenu. tak isto vitam sposob prace s kontaktmi (myslim ze toto ma nokia asi ako standart ale je to iba moj odhad). za najvacsiu vyhodu povazujem moznost doinstalovania aplikacii a tym prisposobenie telefonu obrazu svojmu. moj verdiktk tomuto telefonu: ano je super. jedina vec mi na nom este chyba. pamatova karta. ma ju vsak nokia 6600 ktora bude pravdepodobne mojim dalsim telefonom.

piatok, augusta 27, 2004


i toto zhliadne clovek ktory je na WC :-)
posted by Fifteen

Nokia N-Gage

v tychto poslednych dnoch a mesiacoch som svedkom masivnej kampane pre nokiu n-gage. nie tym ze nejako bezi reklama priamo na tento telefon-hraciu_kozolu, ale ta spusta hier co pre nu vychadza. pripada mi to tak ze nokia sa snazi ovladnut pocket hracie konzoly. ako dopadne voci konkurencii Game boy. rad by som vedel v akych sumach sa pohybuje tento byznis.

Najlepsi sci-fi film podla vedcov

podla nejakych 60 vplyvnych vedcov je najlepsim sci-fi filmom Blade runner od Ridleyho Scotta. nakolko sa aj mne film velmi pacil celkom s tym suhlasim. ale tiez by som ocenil keby mohli v TV davat aj reziserske strihy, lebo prave Blade Runner je ziarivym prikladom ako moze vyzerat uplne inak ked je dlhsi. Este treba spomenut ze film bol natoceny podla romanu od Philipa K. Dicka "Snivaju androidi o elektronickych oveckach?". zaujimave je aj to ze na druhom mieste sa umiestnil film 2001 vesmirna odysea a na tretom tiez jeden z mojich oblubenych Star wars episode 5 Empire strikes back. Pripomeniem ze Philip K. dick na pisal aj dalsie diely tohto skveleho romanu.

inspirovane slashdotom

komentovanie k spravam

Zmenil som nastavenie pre komentovanie. teraz moze komentovat aj anonym. netreba sa prihlasovat uz.

štvrtok, augusta 26, 2004

Neskora instalacia hnusneho odpoludnia

i zavital priatel laco ze nech mu nainstalujem pocitac. zhliadnuc krabicu od dosky Matsonic som dostal zle tusenie, ale este stale dufajuc som sa do toho pustil. po desiatich restartoch a prude neutichajucich nadavok linucich sa z mojich ust som skusil preflashovat bios. nepomohlo. nuz som zacal skusat utility z Hiren's CD ze co sa vlastne stalo. moj osobny nazor (este sa nevyjadrili zo servisu) je ze bud je chybna pamat alebo uz spominana doska. preco ludia ktory skladaju pocitace neotestuju ci je vsetko naozaj v poriadku? staci to prehnat nejakym testom. viem ze existuju testovacie PCI karty ktore odhalia velku vacsinu problemov. to si firma ako microcomp naozaj nemoze dovolit kupit jednu takuto kartu na testy? alebo je to len lahostajnost technikov danej firmy? proste klasicky slovensky pristup.

Obzerstvo

v nasom ustave prepuka obcasne obzertvo. napriklad pred chvilou (11:05 CET) sa rozhodli tot kolegovia z CI ze idu na cinu. no ako sa ja nestastnik mozem vybrat s nimi ked uz som ranajkoval? sag by som sa o chvilu nemestil do svojho picardovskeho kresla. a to neni len tak.

Beam me up Scotty!

nuz zda sa ze sa zacina nieco diat na poli teleportacie. teleportovany bol sice iba foton s informaciou ale zacat sa vzdy nejako musi.

streda, augusta 25, 2004


hura uz mam nove kreslo v robote :-) a celkom dobre sa v nom sedi
posted by Fifteen

Maly pekny USB disk

pri citani fora na slashdote som nasiel velmi peknu vecicku USB disk. viem existuju ich cele kopy, ale tento pouziva iba jeden kabel a je aj pre windows, linux a MAC zaroven. a zmesti sa do dlane.

takto sychravo bolo v nitre rano o 9:09 hod. pred UKF
posted by Fifteen

shocking news! :-)

neviem ci ide o fake alebo nie, ale urcite to stoji za zverejnenie. Quentin Tarantino ma vlastny blog :-) odhalene za pomoci FFFILMU .

Ranne zamyslenie sa nad cenami v nasom state

predvcerom som dostal od kamarata zaujimavu adresu. je to anglicka stranka ktora porovnava ceny roznych vyrobkov na roznych internetovych obchodoch. zarazilo ma ze niektore vyrobky sa tam predavaju lacnejsie (a to celkom o dost) ako u nas. jeden priklad Zive.cz sa zmienuje v recenzii o notebooku Compaq nx7010 za cenu 83276 ceskych korun aj s danou. ked som preskumal shopgenie.co.uk nasiel som tam ceny uz od 65000 (included VAT). to je skoro 20000 rozdiel v cene! potom som si pozeral ceny digitalnych fotoaparatov Minolta Z2 ktora sa na www.exeshop.sk predava za 14619 bez DPH (17396) zatial co shopgenie mi nasiel cenu v anglicku za 13380 s DPH. Rozdiel 4000! netvrdim ze tam je vsetko lacnejsie ale preco nemozem nakupovat za tie iste ceny ako v EU? preco mame vyssie ceny? mozno mam na to velmi jednoduchy pohlad ale ked to ide v UK preco nie u nas?

utorok, augusta 24, 2004

Skladac Rubikovej kocky (z lega)

od priatela webdesignera som dostal zaujimavy link na roboticky skladac rubikovej kocky. je postaveny z lega (konkretne Lego technics) a na stranke ma podrobne rozpisane ako postupoval. su tam aj nejake videa a zdrojovy kod vo visual basicu 5 na riesenie problemu. Keby niekoho zaujimala blizsie vygooglil som aj riesenie :-)

Hackeri a ti druhi (aky druhi pytam sa ja)

v tomto clanku autorka IMHO evidentne nevie o com pise. dalsi z clankov ktory ma za ulohu prilakat co najviac klikov.
//male odbocenie> onoho casu som cital, alebo mi to niekto hovoril (netusim), volne parafrazujem , ze mne by stacila aj modemova linka, keby nemusim citat tie zbytocne informacie//
ale spat k clanku. autorka laboruje na pomedzi terminov ako hacker, cracker, lama, BFU, ktore zneju strasne IN a preto treba napisat aspon jeden clanok mesacne ktory sa snazi a) obhajit konanie vsetkych tych super nazvov b) ociernit konanie. clanok treba este okorenit zazracnym slovickom UNIX pripadne menom Stallman a tiez podstatnym menom Open source. Dozvedel som sa tiez ze treba sa ucit hackovat jedine na opensource unixe (momentalne badam, ze ktory to asi autorka myslela) a musi vediet programovat (bude mi stacit aj BASIC pripadne pascal? ) tiez je vraj potrebne aby som vedel hladat informacie na webe (uff k tomuto sa radsej nevyjadrim). hackeri pouzivaju aj skratky ako napriklad STFW a vedia dobre po anglicky. a tiez vraj pisu bez diakritiky (ohohooooo splnam jednu z vlastnosti) koli problemom s kodovanim (hmm UTF-8) a este vraj ako sysadmin mam pravo nazyvat userov skratkou BFU (huuuu cool) . hackeri su vraj hravi (patri tam aj CS:S ?). joj nema cenu sa vyjadrovat k dalsim a dalsim somarinam (pripadne vseobecnostiam). Moj zaver: clanok je mimoriadne povrchny a neprinasa nic nove.

Surfujte stastne (a bezpecne)

docital som sa na slashdote ze existuje stranka browse happy ktora nabada ludi aby pouzivali bezpecnejsie a uzivatelsky prijemnejsie prehliadace. s tymto postulatom mozem jedine suhlasit. sam som presiel vyvojovou cestou od netscapu na vyske (doby internetoveho stredoveku ,64 kbit linky pre celu skolu a hodinoveho stahovania 100 kbit suboru) cez IE od verzie 4 (ktory sa snazil integrovat sa s OS), potom dlho dlho pouzivanie verzie 5 (v sucinnosti s operou ktora bola vtedy priekopnikom tzv. tabbed browsing), prisiel explorer 6 a s nim aj win XP a nakolko ma uz otravovali vsetky tie muchy ktore mal (musim mat otvorenych milion okien, nevie blokovat pop up okna, skusta vsetko co mu pride pod web render engine ) presiel som na operu verziu 7, ktora sa mi velmi pozdavala(vedela prave vsetky tie veci ktore explorer nevedel :-) ), ale bohuzial nevedela poriadne nacmarat stranky na obrazovku. boli vacsinou nejake odsadene niektore java elementy nefungovali tak ako mali. no opera so svojimi pravidelnymi updatmi postupne riesila tieto chrobaky. potom prisla chut opat skusit nieco nove a tak som siahol po mozille vtedy vo verzii 1.5 ktora sa mi velmi pozdavala a ostal som pri nej dlhy cas (v sucinnosti s mozillou so opustil aj mailoveho outlooka expresneho a aj normalneho outlooka). mojim finalnym prehliadacom po mozille 1.7 sa stal firefox ktory pouzivam az dodnes. opustil som mozillu aj z dovodu nedostatocnej podpory pluginov plus ofrflanie mozilly od priatela debianistu, ktory tvrdil ze unixova kultura tvrdi ze jeden program na jedno pouzitie (narazal na integrovany mail klient v mozille). momentalne pouzivam firefox v0.9.3 s kopou pluginov (adblock, webdeveloper, sage, atd. ... ) a tesim sa na dobu ked bude IE pouzivacov tak malo ze moj dalsi priatel webdesigner a grafik tiez prejde na nejaky iny prehliadac. :-)

pondelok, augusta 23, 2004


stol plny pocitacov zlava zdola: moj pracovny IBM, moj pracovny SUN, poloserver IBM, a moooj domaci :-)
posted by Fifteen

Counter strike : Source obrazky

kedze som sa cely vikend pohraval s CS:S tak som z neho cosika zoscreenoval. skoda ze nefunguje button na robenie screenshotov narobil by som aj z hrania online.